
Proeverij witte druivensoorten
Bij deze proeverij gaat het om het ontdekken van verschillen in smaak tussen wijnen van een bepaald soort druif. Om die goed naar voren te laten komen, kiezen we voor wijnen gemaakt van één type druif. Populair bij proevers zijn wijd verspreide druivenrassen als Riesling, Sauvignon Blanc, Chenin blanc, Chardonnay, Viognier, Pinot Blanc of Gris (Grigio).
Elke druivensoort pakt bij het proeven anders uit, blijkt. Maar kan je ook het verschil benoemen? Geldt dat ook voor verschillen tussen Nieuwe en Oude Wereld, de invloed van hout op de smaak, de betere combinatie met bepaalde gerechten? En trouwens: kan je wel mooie witte wijn maken van rode druiven?
Nog preciezer: we zetten een sauvignon blanc uit Frankrijk tegenover een uit Nieuw Zeeland; een op fruit gemaakte chardonnay tegenover chardonnay met houtrijping. Is wit (on)geschikt na rood? Welke witte wijnen doen het erg goed bij welke kazen? En, saus in gerechten beïnvloedt de witte wijnkeuze, maar hoe?
Natuurlijk zijn de genoemde “internationale” druivenrassen altijd te vervangen door beroemde druiven of wijnen uit Italie (vermentino, vernaccia, friulano), Spanje (albarino, godello), Zuid-Amerika (torrontés). Maar uitbreiden als extra druif/wijn kan ook; alleen duurt de proeverij dan wat langer.