
Proeverij met mousserende wijnen
Hoe komen die belletjes in die wijn? Soms zie je grote en soms heel subtiele belletjes, heeft dat te maken met kwaliteit? Wat is het verschil tussen een “blanc de blancs”, “blanc de noirs” en “blend” in de champagnes? Kan champagne “ouderen” en wat krijg je dan?
Het is al lang niet meer zo, dat we alleen met Kerstmis na de oliebollen mousserende wijn drinken. Gelukkig maar, omdat mousserende wijnen veel te bieden hebben. Eigenlijk overal inzetbaar zijn: van aperitief, voorgerechten, hoofdgerechten, kazen tot dessert. Maar dan moet er wel de juiste keuze tot stand komen. Gezien de gemiddeld wat hogere prijs van veel mousserende wijnen brengt dat mensen soms in verwarring.
In deze proeverij maken we kennis met belangrijke, veel gedronken, mousserende wijnen: prosecco, cava, cremants (methode traditionelle), enkele champagne-typen en rode/rosé bruis. We laten zien, dat – zeker bij mousserende wijnen – het juiste glas en de juiste temperatuur veel bijdraagt aan het naar boven halen van de aanwezige kwaliteit, maar vooral drinkplezier.